Blog

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε – ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Εισηγητική Ομιλία εκ μέρους του ΔΣ της ΟΠΟΤΤΕ
Αγαπητές και αγαπητοί μας προσκεκλημένοι σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και θέλουμε να ελπίζουμε πως η σημερινή μας συνέλευση και η δική σας παρουσία θα έχουν θετική και γόνιμη επίδραση στις αναγκαίες πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για το Δημογραφικό στον τόπο μας. Οι εκτιμήσεις είναι σε όλες και όλους σας γνωστές είμαστε εδώ για να «βάλουμε το νερό στο αυλάκι», για να γίνει ότι χρειάζεται. Τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής επιβεβαιώνουν αυτά που εδώ και χρόνια προτείνουμε σαν αναγκαία μέτρα .
Μετά και την απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το Δημογραφικό το 2019, έχουμε τις εκτιμήσεις , έχουμε τις αναγκαίες προτάσεις. Υπάρχει λοιπόν διακομματική συναίνεση, πολιτική βούληση χρειάζεται. Και πίεση από εμάς, αλλά το Δημογραφικό δεν είναι συντεχνιακό αίτημα, είναι ζήτημα επιβίωσης του τόπου. ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ .

Σήμερα για μια ακόμη φορά καταθέτουμε την πρόταση μας , για να γίνει Νόμος του κράτους η ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στις πολύτεκνες.
Η στάση και η δέσμευση ΟΛΩΝ σας θα εκτιμηθεί αναλόγως.
Αν τώρα και πριν αρχίσει επίσημα η προεκλογική περίοδος δεν υπάρξουν αποφάσεις, τότε αντιλαμβανόμαστε και οι πιο καλόπιστοι πως οι κυβερνώντες μας κοροϊδεύουν, όπως μας ξεγέλασαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
13 χρόνια το βιοτικό μας επίπεδο μειώνεται, τα εισοδήματα μας μειώνονται, οι κάτοικοι αυτής της χώρας μειώνονται.
Και όσοι πήραν δάνεια κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
Ούτε για τα «μάτια του κόσμου» δεν υλοποιήθηκαν οι μειώσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα πλοία, στα τρένα. Ούτε ακόμα και ο κοινωνικός τουρισμός .
Αν η ακρίβεια στα είδη διατροφής, στην ενέργεια , τα καύσιμα πλήττει έντονα τα λαϊκά στρώματα , ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις δεν αυξάνονται, για τις μεγάλες οικογένειες η κρίση έχει πολύ χειρότερα αποτελέσματα.
Καμιά δικαιολογία δεν είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, το επιχείρημα αυτό είναι «χάρτινος πύργος», αφού οι αυξήσεις στην ενέργεια ξεκίνησαν πριν τον πόλεμο.
Καμιά δικαιολογία για την συνεχή αύξηση των τιμών δεν είναι ο πόλεμος, γιατί κάποιοι όπως οι πετρελαϊκές εταιρίες και οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης της ενέργειας διπλασίασαν τα κέρδη τους. Σε εμάς διπλασιάστηκαν οι λογαριασμοί, τα έξοδα για super market, για δόσεις δανείων.
Ζητήσαμε το αυτονόητο, να σταματήσουν οι αυξήσεις τιμών και να γίνουν αυξήσεις μισθών. Να βοηθηθούν έτσι οι τρίτεκνες οικογένειες να τα βγάλουν πέρα. Ζητήσαμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό… ούτε η Μπάρμπα , ούτε ο κάθε Καρανικόλας είμαστε.
Ε ας πορευτεί ο καθένας, με όποιους διαλέγει για συνομιλητή. Και είναι χρέος μας να εκφράσουμε ΕΜΠΡΑΚΤΑ την αγανάκτηση μας και τις απαιτήσεις μας για να αντιμετωπιστεί το Δημογραφικό, να στηριχτεί η οικογένεια.
Επιτρέψτε μου για την πρωτοβουλία για συζήτηση του Δημογραφικού στο Ελληνικό κοινοβούλιο και την δημιουργία της διακομματικής επιτροπής να κάνω για ακόμη μια φορά, αναφορά στην Φώφη Γεννηματά –που έφυγε τόσο πρόωρα αλλά μας βλέπει από ψηλά -που αφουγκράστηκε την ανάγκη η χώρα μας να αποκτήσει οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού και προώθησε στο Κοινοβούλιο την πρόταση μας.
Δεν παραγνωρίζουμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, αλλά γνωρίζουμε πως αυτά δεν φτάνουν. Η χρηματική ενίσχυση για τη γέννηση παιδιού, η αύξηση του ποσοστού προσλήψεων στο 12% για τις τρίτεκνες οικογένειες, η πρόσληψη περίπου 500 τριτέκνων την προηγούμενη χρονιά, τα άτοκα δάνεια για νέους τρίτεκνους ως 39 ετών , είναι θετικά μέτρα αλλά δεν αρκούν για να αναστραφεί η Δημογραφική κρίση.
Το ζούμε καθημερινά, δεν γεμίζει «το τσουκάλι» με υποσχέσεις, και καλές προθέσεις.
Στην τριετία που πέρασε οι συναντήσεις με την κυβέρνηση ήταν πυκνές, η ανταπόκριση τους όμως κατώτερη των αναγκών. Τακτικές οι συναντήσεις μας με όλα τα πολιτικά κόμματα, Η συμφωνία ΄΄ολων δεδομένη
Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη άμεσων δεσμεύσεων και η αξιοποίηση της παρουσίας των βουλευτών για να λειτουργήσουν σαν «πολιορκητικός κριός» και για τα άμεσα θεσμικά μέτρα και για την ψήφιση της πρότασης νόμου της εξομοίωσης των τριτέκνων με τους άλλους πολύτεκνους στο Κοινοβούλιο. Γιατί δεν μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε πως το Δημογραφικό είναι Ελληνικό και Ευρωπαϊκό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Αντίστοιχο έντονο κοινωνικό και Εθνικό ζήτημα επισημαίνουν και οι αδελφοί μας Κύπριοι τρίτεκνοι. Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας και τις φωνές μας μαζί τους,
Η αντιμετώπιση τέλος με πολιτικές αποφάσεις του Δημογραφικού είναι αναγκαία για κοινωνικούς, οικονομικούς και πατριωτικούς λόγους. Όλοι κρινόμαστε.
Για εμάς αυτή είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας !

Η «ΧΑΡΤΑ» ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
1. ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣΤΕ ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ και με τον νόμο ως ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ !
2. η τριτεκνική ιδιότητα να είναι ισόβια
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
– Επαναφορά του επιδόματος τρίτεκνης οικογένειας
– Θεσμοθέτηση γενναίων φορολογικών ελαφρύνσεων στις μεγάλες οικογένειες, ρυθμίσεων στην εφορία
– Άμεσες ρυθμίσεις για την ακρίβεια και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας στις οικογένειες μας
– Μέτρα για οικονομική και κοινωνική στήριξη των νέων ζευγαριών ώστε να μπορούν να κάνουν οικογένεια (δουλειά και κατοικία)
– Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης για τις μεγάλες οικογένειες, από πλειστηριασμούς
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
-Ένταξη των τριτέκνων στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με Νομοθετική ρύθμιση
-Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία μειώσεις στα εισιτήρια, έναρξη εφαρμογής προγράμματος για τα αποσυρόμενα προϊόντα με τη συμμετοχή των πιστοποιημένων συλλόγων μας , αύξηση των ορίων στο ΤΕΒΑ , κοινωνικό τουρισμό.
-Προγράμματα εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ σε Δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την εξεύρεση εργασίας σε μέλη πολυμελών οικογενειών
-Προστασία των δανειοληπτών από τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ,

– Νέα προγράμματα πρώτης κατοικίας,
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
-Θεσμοθέτηση εκπτώσεων στα εισιτήρια των πλοίων
-αξιοποίηση των επιδοτούμενων γραμμών για σύνδεση των νησιών με εκπτωτικά εισιτήρια στις πολυμελείς οικογένειες
-τροποποίηση στον νόμο για την εισαγωγή με Πανελλήνιες στο Λιμενικό ώστε η τρίτεκνη οικογένεια να μην χάνει την ιδιότητα της όταν ένα παιδί γίνει 25 ετών
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
-Νέο πρόγραμμα διανομής αγροτικών προϊόντων που να περιλαμβάνει τους συλλόγους τριτέκνων
-κίνητρα στα νέα ζευγάρια για εγκατάσταση σε αγροτικές περιοχές
-επίδομα στην τρίτεκνη μητέρα αγρότισσα
ΠΑΙΔΕΙΑΣ
-Προσλήψεις εκπαιδευτικών με τις προϋποθέσεις του ΑΣΕΠ όπως ψηφίστηκαν με ποσόστωση και κοινωνικά κριτήρια
-εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων σε μεταθέσεις και αποσπάσεις
-κατοχύρωση του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ τα παιδιά μιας οικογένειας να σπουδάζουν σε μια πόλη, με αντίστοιχη ρύθμιση στις μετεγγραφές
-σίτιση και προγράμματα στέγασης για τα παιδιά μεγάλων οικογενειών
-κατοχύρωση κοινωνικών κριτηρίων και κοινωνικές υποδομές από το νηπιαγωγείο ως το Πανεπιστήμιο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
– Ένταξη στα προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και στα άλλα θετικά μέτρα πχ ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ρυθμίσεις αυθαιρέτων κλπ και των τρίτεκνων οικογενειών
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
– Νομοθετική ρύθμιση για μείωση Δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης στις τρίτεκνες οικογένειες
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
– Τα τέκνα Τριτέκνων να εντάσσονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις μοριοδότησης και ποσόστωσης στις εξετάσεις για την Πυροσβεστική
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
– Μείωση της στρατιωτικής θητείας και αύξηση του μισθού των στρατευσίμων
– τροποποίηση στον νόμο για την εισαγωγή με Πανελλήνιες στο Στρατό ώστε η τρίτεκνη οικογένεια να μην χάνει την ιδιότητα της όταν ένα παιδί γίνει 21 ετών
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
-Νομοθετική ρύθμιση για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, και για τα τρένα ώστε να παρέχονται εκπτώσεις στα μέλη τρίτεκνων οικογενειών
-Διαφάνεια στην αδειοδότηση ΤΑΞΙ και εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
– Κοινωνικός τουρισμός με αντίστοιχα προγράμματα για τις τρίτεκνες οικογένειες σε ετήσια βάση
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
– Υλοποίηση της επιτροπής προτάσεων και παρακολούθησης μέτρων Δημογραφικής Πολιτικής
– Πρωτοβουλίες για στοχευμένες δράσεις με αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Ιδιωτικά κεφάλαια για την στήριξη της οικογένειας

Πρόταση Νόμου της ΟΠΟΤΤΕ
«Για την ένταξη των τριτέκνων οικογενειών ως πολυτέκνων στο νόμο 1910/1944.»
1. Το άρθρο πρώτον του ν. 1910/1944 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά της εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
2. Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα.
1. Για τις διατάξεις του παρόντος συμπλήρωση ηλικίας θεωρείται η 31 Δεκεμβρίου τους έτους αναφοράς».