Blog

57 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ – ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Η ΟΠΟΤΤΕ βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, καθώς και όλων όσοι αγωνίζονται για να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες. Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν σε όλους όσοι – όσο ψηλά και αν βρίσκονται – εμπλέκονται.

Είναι αδιανόητο, ένα χρόνο μετά το δυστύχημα που κόστισε τις ζωές σε 57 -νέους επί το πλείστον- ανθρώπους, επιβάτες και εργαζόμενους του σιδηροδρόμου, να παρουσιάζονται επαναλήψεις φαινομένων του παρελθόντος, δηλαδή αδιαφάνεια, συγκαλύψεις, μεταθέσεις ευθυνών, καθυστερήσεις, που οδηγούν στη λήθη και η κοινωνία να έχει την πικρή γεύση της ατιμωρησίας των όποιων ισχυρών.

Η Ομοσπονδία ΟΠΟΤΤΕ συντάσσεται με όσους υπερασπίζονται τη θέση ότι η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι. Για το λόγο αυτό ΚΑΛΟΥΜΕ τους τρίτεκνους της χώρας να συνυπογράψουν και να επικοινωνήσουν το σχετικό ψήφισμα με το οποίο συγγενείς θυμάτων ζητούν αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Το Link για το ψήφισμα.

Συγκεκριμένα, οι υπογραφές στο ψήφισμα των οικογενειών των θυμάτων, του δυστυχήματος των Τεμπών, με αίτημα την αναθεώρηση του Συντάγματος και την κατάργηση τόσο του νόμου περί ευθύνης υπουργών και όσο και της βουλευτικής ασυλίας ξεπέρασαν 1.150.000 πολίτες, και συνεχώς αυξάνονται.

To ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ,ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ,ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.

Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΡΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ!

Τι ορίζει το Σύνταγμα

Συγκεκριμένα, βάση του άρθρου 73 του Συντάγματος: «Με υπογραφή πεντακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή, οι οποίες με απόφαση του Προέδρου της παραπέμπονται στην οικεία κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και εν συνεχεία εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος. Οι προτάσεις νόμων του προηγούμενου εδαφίου δεν μπορεί να αφορούν θέματα δημοσιονομικά, εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας. Νόμος ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της παρούσας παραγράφου».